.

"Omni in re, semper, et ubique tantum Deum video, ipsum Deum." MAM

Irgalmas, mint az Atya

Az Irgalmasság Jubileumi Évének teljes rendkívüli időszakában az „Irgalmas, mint az Atya” mottója kísér bennünket. A Jó Pásztor képe fejezi ki a legjobban az Irgalmasságot.

A Jó Pásztor szimbolikája az Irgalmasság Jubileumi Évének logójára nézve azonnal egyértelművé válik.

Marko Rupnik atya ezzel a logóval az Irgalmasság témájának teológiáját tömören összegzi. A Jó Pásztor rendkívüli irgalommal vállán hordozza az emberiséget, tekintete eggyé olvad az ember tekintetével. Krisztus Ádám szemével lát, ő pedig Krisztuséval. Minden egyes ember felfedezi ezért Krisztusban, az új Ádámban önmaga emberlétét, és ugyanakkor Krisztus tekintetében felfedezi az Atya szeretetét, a rá váró jövőt. A három koncentrikus ovális kör, melyek színe felülről kifelé egyre világosabb, azt szimbolizálják, amint Krisztus az embert a bűn és a halál sötétségéből kiragadja és magával viszi a fényre. A másik oldalon pedig az mélysötét szín a mindent megbocsájtó Atya szeretetének áthatolhatatlanságát jelképezi.

Az Atya irántunk – irántam – megnyilvánuló irgalmának tudatában lenni annyit jelent, hogy a világgal, az embertársunkkal szembeni missziós küldetésünket tudatosítjuk: „Mindnyájan (mint ruhát) magatokra öltöttétek Krisztust, legyetek hát hasonlóak HOZZÁ!” Hallgassunk Jéus felszólíására: „Legyetek hát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas.” (Vö. Lk. 6,36).

Ferenc pápa Misericordiae Vultus kezdetű bullájában azt az óhaját fejezte ki, hogy az elkövetkezendő évet hassa át az Irgalmasság, és hogy mindnyájan forduljunk embertársaink felé, Isten jóságát és gyengéd szeretetét közvetítve nekik. Minden hívő és távollevő tapasztalja meg ezáltal az Irgalmasság szent olaját, mint Isten országának jelét, ami már köztünk van. (Vö. Misericordiae Vultus 5).

Az irgalmasságról szóló példabeszédekben Jézus úgy nyilatkoztatja ki Isten természetét, mint egy olyan Édesapáét, aki soha nem adja fel, míg együttérzéssel és irgalommal meg nem bocsátja bűneinket és túl nem lép az elutasításon. Különösen jól ismert és közel áll hozzánk a Tékozló fiú történetében szereplő két fiúról szóló példabeszéd. (Vö. Lk 15,1-32).

Ez a példabeszéd mindegyikünk számára mély tanítást hordoz. Jézus megállapítja, hogy az Irgalmasság Nem csak Isten cselekedeteit jellemzi. Sokkal inkább az a kritérium, amiről felismerhető, ki az, aki valóban az Ő gyermeke.

Belépés - SDR Nővérek

Oldalainkat 49 vendég és 0 tag böngészi

Megtekintés

1512745
MaMa100
TegnapTegnap869
HétHét2734
HónapHónap14891